Tanquem el projecte a l’escola Montseny

Arriba final d’any i amb la fi del 2018, també s’acaba el projecte que durant quatre anys hem portat a terme a l’escola Montseny de Gràcia, a Barcelona. Hem desenvolupat un projecte d’atenció i prevenció de les discriminacions i d’impuls de la gestió emocional, per tal de facilitar que l’alumnat, el professorat i les famílies puguin ser més qui són. Ha estat una tasca plena d’aprenentatges. Us compartim algunes formes de saber-ne més. 

El nostre treball quotidià com a cooperativa és aplicar la facilitació, en diverses i àrees. Això ho fem plenament en el Món Educatiu, un dels àmbits on fem més incidència. Ha estat una feina que combinat la facilitació amb l’acompanyament emocional i de conflictes, l’assessorament i la formació per a professorat, famílies i alumnat. S’han creat espais per parlar entre grups d’iguals i també per escoltar les altres. El projecte ha estat emmarcat en la línia d’Educació per a la Justícia Global a la ciutat de Barcelona. 

Durant quatre cursos hem treballat dins i fora de les aules. Un dels fruits de tot plegat ha estat la incorporació dels cercles de paraula dins la rutina d’aquest centre de primària. Els cercles de paraula són un ritual que ajuda a enfortir les comunitats i la convivència, alhora que pot prevenir l’assetjament escolar i contribueix a crear espais on expressar-se lliurement. El professorat de l’escola Montseny ha incorporat en el seu dia a dia els cercles de paraula, per tal d’oferir espais de seguretat on compartir emocions i vivències entre l’alumnat i els grups-classe.

Precisament per explicar els cercles de paraula, el Diari de l’Educació va entrevistar la nostra sòcia Sara Carro.Al text, la Sara explicava com els cercles restauratius ajuden a prevenir i atendre el bullying, alhora que dóna pes i importància als sentiments de l’alumnat. Com s’explica a l’entrevista, “amb aquesta metodologia es poden tractar temes diversos, que trien les educadores en funció del que estigui passant dins el grup en aquell moment. A vegades són problemes detectats pel professorat o que es decideixen treballar a partir de queixes dels alumnes. Per tancar el cercle és important fer propostes i acordar solucions sobre el que s’ha exposat”. Podeu llegir el text complet en aquest enllaç.

Per explicar el projecte de l’escola Montseny públicament, vam fer una jornada de presentació el dijous 15 de novembre del 2018. Aquesta jornada, a l’Espai Jove La Fontana de Gràcia, va durar dues hores conduïdes per les nostres sòcies Mireia Parera i Sara Carro, i la nostra col·laboradora Noemí Canelles. Vam reunir a una seixantena de persones que es van apropar per conèixer de primera mà algunes de les línies desenvolupades i les transformacions generades. Com explicava la Sara Carro durant aquesta presentació, els canvis per petits que siguin resulten molt poderosos. Si voleu, podeu recuperar tota la jornada en l’streaming que vam emetre en directe

Arran de la presentació, la Directa va entrevistar la Mireia Parera i van poder conversar sobre el rol del poder en les discriminacions. Va ser una entrevista molt interessant on reflexionar en profunditat sobre quins són els pilars i fonaments del bullying, com atendre’l i prevenir-lo, i quines ensenyances en podem extreure. Com explica la Mireia, “quan en un centre s’apliquen mesures preventives que faciliten la identificació dels casos i hi ha una predisposició a corregir-les, vol dir que s’estan fent bé les coses. Situacions d’assetjament poden passar en qualsevol mena d’escola. La culpabilitat no rau en el fet que en aquell centre educatiu s’ha generat aquella situació, sinó que en aquell centre educatiu no s’ha fet res per aturar-la”.

S’acaba el projecte a l’escola Montseny, però els coneixements i les experiències que hem tingut allà són part de tot l’aprenentatge comú que fem com a cooperativa. Moltes gràcies per obrir-nos les portes i els vostres cors durant aquests quatre anys.