Projectes educatius de prevenció i atenció a la discriminació

El passat 21 de gener, coincidint amb la celebració del Dia Europeu de la Mediació, ens van convidar a la ràdio de Castelldefels per parlar dels projectes educatius en matèria de prevenció del bullying i les discriminacions. A Castelldefels tenen un projecte de mediació que aquest any han portat també a les escoles. La nostra sòcia Mireia Parera hi va participar i ens comparteix algunes idees.

En el programa compartíem taula amb Jordi Maresma, regidor de Cultura, festes i Participació Ciutadana; Javier Wilhelm, director del Servei municipal de mediació; Pablo Gago, tècnic de mediació del Programa d’acompanyament als centres escolars; i Angela Rubí, tècnica municipal de Participació Ciutadana per fer balanç del servei de mediació que es presta a l’Ajuntament.

Un dels temes que vam abordar és la importància de fer programes que treballin de manera integral la problemàtica. Això vol dir que tota la comunitat educativa s’impliqui en un projecte de convivència de centre educatiu. Famílies, alumnat, professorat, monitoratge i altres professionals necessitem anar a la una. A Fil a l’agulla, cada vegada més apostem per projectes integrals amb un doble objectiu: prevenció i d’atenció al conflicte, a les dinàmiques de discriminació i d’assetjament. D’aquesta manera l’impacte de la nostra acció augmenta, ja que és així com podem instaurar aquestes habilitats i eines per treballar les relacions, gestionar conflictes i fer aquest acompanyament emocional tan necessari.

El primer canvi ve de saber identificar i reconèixer les dinàmiques que hi ha al centre educatiu. Costa molt reconèixer l’error, que ens equivoquem i fem mal i per tant per treballar la convivència el primer repte és començar per la (no) convivència, és a dir, saber identificar el conflicte, la dificultat, les situacions de discriminació. Guanyar consciència i capacitat de veure el dany, ens ajudarà a tenir més curiositat per intervenir de maneres que puguin ser reparadores i restauratives.

Des d’una perspectiva sistèmica, entenem que totes les parts són parts implicades en la dinàmica del centre. Per tant proposem maneres per afavorir que cadascú, des del rol que té, pugui tenir un paper actiu i prendre responsabilitat per accionar en una mateixa direcció que afavoreixi aquesta convivència i benestar de les persones. Un exemple de com fem això és a través del treball amb els Cercles de Paraula incloent-hi una mirada restaurativa. Si us interessa saber més sobre això, pròximament oferirem una càpsula formativa per adentrar-se més en aquestes pràctiques.

#BARCELONA "Com lluitar contra el bullying"

#BARCELONA "Com lluitar contra el bullying" amb🔹 Esther Morillas, coordinadora Projectes locals de la FUNDACIÓ FC BARCELONA🔹 Mireia Parera, educadora de Fil a l'Agulla🔹 Júlia Diéguez, alumna de 3r d’ESO de la cooperativa escolar Nou Patufet🔹 Laia Pineda, coordinadora del projecte ‘Parlen els nens i nenes’ de l’Institut Municipal de la Infància i l'Adolescència

Publicada por El matí de barcelona 91fm en Miércoles, 13 de febrero de 2019