Pràctiques restauratives i la importància de l’experiència pròpia

La Joana Bou, sòcia de Fil a l’agulla, ens comparteix la seva experiència en el curs de pràctiques restauratives. Diverses sòcies de la cooperativa estan formades en aquestes eines de treball i empren la justícia restaurativa en els seus respectius camps.

Acabo la formació de tres dies sobre pràctiques restauratives amb Terry O’conell i Jean Schmitz amb una sensació ja habitual en molts cursos on he assistit: he escoltat uns plantejaments interessants, m’enduc un parell d’idees noves i nous referents per seguir llegint. Però el millor del curs ha estat la gent que hi assistia.

Un capital impressionant de mediadores, mestres, treballadors de centres de justícia juvenil i EAPs. A tothom que he pogut escoltar, en els pocs moments de treball en petit grup, ha estat un plaer sentir-los i que ens compartissin les seves experiències de primera mà. Un centenar de persones, aproximadament, que m’hauria agradat conèixer millor.

I l’atzar em va fer seure a prop i poder conèixer a Jordi Colell, psicopedagog que fa molts anys  que treballa i assessora a escoles per prevenir el bullying. L’atzar també em va permetre conèixer la seva companya Carme, psicopedagoga, o entrar en contacte amb altres persones igualment interessants.

Així, em quedo amb la certesa que els cercles funcionen, amb la importància de teixir relacions i comunitats fortes, la necessitat de tenir rituals i de com n’és de fonamental tenir un plantejament de treball explícit i ben estructurat.

Alhora, m’enduc que una teoria es queda en mera informació si, com a alumnes, no tenim l’oportunitat de relacionar-la amb la experiència pròpia i la nostra praxi. I això és el que m’ha faltat. I prenc nota per quan, des de Fil a l’agulla, fem formacions al professorat: la discussió amb les companyes, el temps per establir una relació amb allò que ja sabem i sobretot donar espai a relacionar els nous coneixements amb el que cadascuna de nosaltres ens estem preguntant. Això em sembla fonamental per aprendre i avançar.