Una nova formació especialitzada que ve de lluny

Enguany hem llançat una nova formació: “Facilitació de grups pel món educatiu”. És un curs de tres mòduls programats durant la tardor. Hem tancat inscripcions gràcies a la bona acollida que ha tingut: hem omplert places molt ràpid!  La nostra sòcia Sara Carro ens explica què ha motivat a la creació d’aquest curs d’especialització. 

En els vora deu anys de vida de Fil a l’agulla hem entrat a molts centres educatius, hem estat a centenars d’aules i hem format a moltes persones que treballen en el món educatiu. Part del nostre treball continuat es desenvolupa en aquesta àrea. Per què fer aquesta formació especialitzada ara? 

Ens hem adonat que gran part de les formacions que fem al professorat dels centres educatius, sota demanda d’escoles o instituts, estan centrades en una temàtica. Hi ha una raó concreta o una necessitat, potser sense nom encara però sentida, per la qual ens criden. Moltes vegades posen el focus en temes relacionats amb la coeducació, el bullying i l’assetjament escolar, la convivència. En una tècnica concreta, sigui el teatre, els cercles restauratius i de paraula… O bé en una actitud, una emoció, un conflicte.

Però quan hem entrat a les aules moltes persones ens deien: però això, això com s’aprèn? Feien referència a la nostra manera de fer, de ser. Al nostre rol com a facilitadores. A les metahabilitats que hem anat desenvolupant com a professionals que empren el Treball de Processos en la seva tasca de formació, intervenció, acompanyament o supervisió. Part del treball continuat de Fil a l’agulla es desenvolupa al Món Educatiu. Emprem la facilitació per a acompanyar a persones, escoles, equips i projectes educatius a ser més conscients d’allò que està passant al grup; aprendre a gestionar el conflicte i a emprar-lo com a font d’aprenentatge; i a crear espais on les persones puguin expressar allò que senten i ser escoltades. Parem especial atenció a les dinàmiques de poder, ja que són fonamentals per entendre, prevenir i atendre tot tipus de discriminacions. Utilitzem el Treball de Processos com a perspectiva i metodologia.

Alhora, les persones professionals del món educatiu que decideixen aprendre aquesta metodologia i que han decidit apuntar-se als nostres cursos de facilitació de grups -en la versió anual, més llarga, o en la versió introductòria, més breu-, ens demanaven una formació específica per la seva àrea de treball. Tenien la sensació, i en conseqüència la demanda, que hi havia particularitats de l’àmbit de l’educació i del treball amb menors que necessita una atenció especialitzada. 

Nosaltres ens vam adonar que tenien raó i que existia la possibilitat de donar resposta a aquest desig. Així que, amb molta cura i dedicació, des del curs passat hem estat gestant una proposta formativa d’especialització en facilitació de grups pel món educatiu. Hem sistematitzat el nostre coneixement de les eines que fem servir en el nostre dia a dia: el teatre, els contes, els rituals, les pràctiques restauratives, la mirada de l’Educació viva. De tot plegat, hem parit aquesta formació que hem dividit en tres mòduls:

  1. l’acompanyament emocional
  2. les dinàmiques de discriminació
  3. la gestió dels conflictes

Esperem que compleixi les expectatives de les persones que l’esperaven de feia temps, a les persones que l’acaben de descobrir, a les que s’han apuntat sense saber ben bé què es trobaran, i també les nostres expectatives pròpies. Ha estat una alegria enorme tornar de vacances i trobar-nos les inscripcions plenes, totes les places exhaurides per aquesta formació especialitzada. Gràcies per la confiança en la nostra feina i el nostre coneixement! Ens veiem aquest divendres 28 de setembre per fer la primera sessió dels mòduls