No farem vida normal, perquè la situació no és normal

COMUNICAT EN RELACIÓ A LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Des de Fil a l’Agulla volem expressar el nostre profund desacord amb la sentència i la nostra solidaritat amb els i les preses, les seves famílies, amigues i companyes així com amb les nou persones detingudes el 23S, set de les quals estan empresonades sota el règim FIES3 que representa una flagrant vulneració dels drets humans. És per això que en els propers dies estarem atentes a les convocatòries i no farem vida normal, perquè la situació no és normal. 

A Fil a l’agulla som facilitadores, professionals de la tensió, tenim coneixement profund de les arrels de la polarització i sabem que hi ha maneres de gestionar-la més enllà de la lògica de la dominació, del “vencedors i vençuts”: hi ha camins que enforteixen l’entesa o com a mínim permeten la convivència i reparen ferides. 

La sentència d’avui aviva les brases d’una situació ja molt encesa, sense anar a tractar el fons de la qüestió. La sentència ens torna a la dinàmica de vencedors i vençuts que ja coneixem molt en aquest país, una dinàmica que divideix més la societat i aprofundeix en les ferides actuals i del passat. Calen mesures que vagin a l’arrel del conflicte, que de manera valenta i honesta tractin d’entendre cada punt de vista per buscar pactes de mínims, d’entrada, i qui sap, si amb el temps, entesa. 

Des de Fil a l’agulla seguirem fent el que hem fet sempre, portar al món eines de consciència que ajudin a persones, organitzacions, professionals, famílies, comunitats i la societat en general a lidiar amb el desacord profund de forma no-violenta (que no vol dir necessàriament amable). Ho hem de seguir fent i, de fet, ho hem de fer encara amb més força, la situació requereix el compromís de tothom.

Aquesta injustícia que estem vivint ens fa reafirmar-nos amb el nostre compromís amb la promoció d’espais on abordar i parlar d’allò imparlable, on atrevir-nos a tenir les converses que semblen impossibles de tenir. 

Aquesta injustícia i aquesta tragèdia també ens fan reclamar més fort, a tots els responsables polítics, de tots els colors, que facin, ara ja sí, la seva feina, que és obrir i possibilitar processos de presa de responsabilitat i reparació del dany causat, seure amb qui pensa diferent i trobar maneres de conviure. Cal abordar la situació amb plantejaments de Justícia Restaurativa i Transicional, per poder treballar les ferides del passat de tal manera que puguem construir un futur més lliure de violència i dinàmiques d’opressió.