Mirada restaurativa aplicada al bullying

El passat 1 de juliol la nostra sòcia Mireia Parera va fer la xerrada “Del conflicte al bullying. La mirada restaurativa i els Cercles de Paraula“, emmarcada en les activitats obertes del nostre curs triennal de facilitació. Us compartim algunes idees de la sessió i l’streaming perquè recupereu la intervenció.

Una de les grans innovacions que fem des de Fil a l’agulla és aplicar la mirada restauratiu a la prevenció i l’atenció de l’assetjament escolar. Aquest enfocament és una mirada de procés que se centra en l’agredit o agredida i el dany que s’ha causat, per restaurar i reparar. Implica, doncs, relacionar-se amb el conflicte i la reparació del dany des d’una mirada comunitària. Cal abordar els danys causats també amb una aproximació sistèmica.

Els objectius de la mirada restaurativa són:

  1. seguretat, cura i agència per a les persones agredides
  2. responsabilització i transformació de la persona que agredeix
  3. acció, cura i responsabilització comunitària
  4. transformació de les condicions socials que perpetuen la violència

No sempre hi ha la mateixa recepta, sinó que cal posar atenció a la persona agredida, les seves necessitats i quin és el dany que s’ha comés.
És un procés apoderador i participat. Per tant, l’agència del procés de transformació està en les persones afectades i no queda fora de les seves mans. Busca que les persones agredides siguin part de la solució i del procés restauratiu; no és una persona passiva, sinó activa que determinarà com actuarem en aquesta situació.

És un treball comunitari i es necessita el suport de tothom per dur-lo a terme. A vegades cal que hi hagi una mostra de responsabilitat grupal-sistèmica, és a dir, que no sigui només parlar de casos aïllats sinó de com el sistema empara i/o permet aquestes situacions. Alhora, visibilitzar què necessitem transformar per tal que no es donin aquestes situacions. Per exemple, en un cas de bullying podem anar més enllà de voler generar un canvi en les persones directament implicades, sinó que podem aspirar a transformar els sistemes de valor que causen discriminacions.

Per començar a emprar un abordatge des d’aquest enfocament, és important tenir en compte la mirada restaurativa des del primer moment d’atendre o aproximar-nos a una situació de bullying, però també en altres situacions d’agressions, discriminacions, etc. Aquestes són algunes preguntes:

  • Qui ha resultat danyada? Quin és el dany? Què és allò que fa mal?
  • Què necessita per restaurar el dany?
  • Qui n’és responsable? Com se sentia en el moment en què això va passar? I ara, després de conèixer el dany comés i les necessitats de l’altra persona, com se sent?
  • Què pot fer per restaurar el dany i restablir les relacions? (En cas que sigui desitjable per part de la persona agredida)

Hi ha altres eines que fem servir des de la mirada restaurativa per abordar l’assetjament escolar. Com ara els Cercles de Paraula, un ritual entre iguals que permet donar espai a les emocions o les cures, i a valorar tot allò que, normalment, és menystingut o invisibilitzat. Podeu saber més dels Cercles de Paraula llegint què n’hem escrit al web i també en un article al Diari de l’Educació.