L’escola Torrent d’en Melis i la mirada restaurativa

El pròxim 26 de setembre farem una jornada sobre la nostra feina en el Món Educatiu. Serà al districte d’Horta-Guinardó i explicarem el projecte que estem portant a terme a l’escola Torrent d’en Melis. Us esperem a les 18 hores a la seu del districte, a la Ronda del Guinardó 49.

 

Comptarem amb la nostra sòcia Sara Carro com a conductora de la jornada i amb la Noemí Canelles perquè ens expliquin els resultats de l’avaluació del projecte “Benvinguda Diversitat” que hem dut a terme a l’escola Torrent d’en Melis. També hi participaran professorat i membres de la comunitat educativa.

 

l'escola torrent d'en Melis

 

És un projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i que portem a terme en diversos centres educatius. En particular, en aquesta escola de primària hem pogut aplicar la mirada restaurativa i posar en pràctica els Cercles de Paraula com una eina cabdal per atendre i prevenir les discriminacions. 

 

En acabar un procés de dos anys a una escola, explica la Sara Carro, és important fer un ritual de tancament que serveixi perquè la comunitat pugui valorar i reconèixer el treball i els canvis duts a terme en aquest temps. És un acte que té com a objectiu que la mateixa comunitat educativa de la Torrent d’en Melis doni importància a les fites aconseguides en aquest període. Alhora, per aconseguir que, una vegada els canvis són percebuts per altres persones, aquesta visibilitat i reconeixement ajudi a la cristal·lització de la transformació. 

 

Ens agradaria que trobades com aquestes ajudessin a fer de multiplicadores de l’aplicació i de la posada en marxa de projectes al voltant de la mirada restaurativa. Hem vist en diverses ocasions com aquesta pot ser molt útil dins i fora de les aules. La posada en pràctica i l’experiència dels Cercles de Paraula ofereixen eines a l’abast de la comunitat educativa -alumnat, professorat, famílies… Per exemple, a l’hora d’abordar l’assetjament escolar, però també com un ritual quotidià que s’incorpori a les maneres de fer de les classes.

 

D’altra banda, l’acte serà l’oportunitat perquè persones i institucions que han donat suport o han estat involucrades en el projecte de diferents formes puguin veure i escoltar de primera mà com ha estat l’experiència. Per exemple, l’administració pública municipal, amb una especial atenció a les persones implicades en el món educatiu. Així doncs, us esperem el 26 de setembre a les 18 hores, a la seu del districte d’Horta-Guinardó (Barcelona).