Joguines i jocs no sexistes per infants

En el programa Desfem de la ràdio Sant Vicenç, una emissora local d’aquest municipi del Baix Llobregat, han entrevistat la nostra sòcia Laura Marbiol. La periodista Sara Cabrera ha conversat amb ella sobre jocs i joguines no sexistes. Què cal tenir en compte per triar opcions que no caiguin en els estereotips de gènere?

Un dels aspectes importants del creixement i del desenvolupament de la canalla és el joc. En jugar, els infants aprenen, s’emocionen, creixen, s’expressen i comparteixen. Posen en pràctica la cooperació i la col·laboració en el joc de grup o bé deixen que la seva imaginació es desbordi en el joc individual. Jugar és també una manera de descobrir el cos i el moviment. Ara bé, sovint les joguines que s’incorporen en el joc cauen en reproduir i promoure uns estereotips de gènere que perpetuen rols i conductes sexistes. Per prevenir-ho és necessari incorporar una perspectiva de gènere a les joguines.

Malgrat tot, com explica la Laura Marbiol en aquesta entrevista, cal atansar-se als jocs amb una mirada oberta. Sovint la pràctica dels infants no té per què reproduir patrons sexistes per se. Potser imaginem que una joguina amb característiques discriminatòries -per exemple, dirigides a un públic infantil de nenes i que cau en els estereotips de ser de colors pastel, amb formes suaus, que reprodueix activitats passives…- només permetrà jugar en aquests mateixos termes. Però això es pot subvertir, perquè nens i nenes juguen lliurement sense collar-se en les expectatives de qui va crear la joguina. Potser aquest peluix de conill amb un llaç rosa que té l’infant a les mans està explorant les profunditats de l’oceà o pintant un quadre magistral.

Tot i això, la força dels estereotips de gènere és molt gran. Posem per cas els anuncis de les joguines: freqüentment ens mostren una segregació de gènere molt gran, que pot arribar a cohibir i limitar la llibertat dels infants a l’hora de jugar. Potser un nen vol jugar amb un unicorn lila de llarga crin o una nena vol jocs per aprendre a programar en codi binari. Si el missatge que es rep des d’adults prohibeix o castiga aquesta llibertat, segurament aquests infants no s’atreviran tan fàcilment a expressar el seu desig per un joc que, culturalment en una societat masclista, no els hi correspon. 

Per saber-ne més, us convidem a escoltar el podcast de l’entrevista. Desfem és un programa feminista, dedicat a trencar tòpics, mirar la realitat sense filtres i obrir les ments. Dirigit i presentat per la periodista Sara Cabrera, s’emet l’últim dilluns de cada mes de les 21 a les 22 hores. També us encoratgem a llegir el nostre dossier sobre jocs i joguets no sexistes, on donem algunes idees per promoure la coeducació en el joc.