Facilitació de la trobada inicial del FSMET-2020

Del 5 al 7 d’abril Barcelona ha acollit la trobada de preparació del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET) que se celebrarà l’any 2020 a la ciutat comtal. Per preparar aquesta cita internacional, durant un cap de setmana s’han trobat persones vingudes d’arreu del món. Des de l’organització ens van demanar a Fil a l’agulla si volíem ser part de l’equip facilitador d’aquestes jornades: la Laura Marbiol va respondre a la crida. 

“Estic encara emocionada de tot el que ha passat en aquesta trobada. Pel súper equip que hem fet totes les facilitadores, voluntàries incloses. Per la manera en què ens hem complementat, confiat les unes en les altres… Hem pogut ser tan fortes i valentes com vulnerables. També ens hem dit coses difícils i ens hem permès liderar-nos mútuament. Pels moments complicats, les crítiques i les coses a aprendre. Penso que tenim deures col·lectius respecte prendre consciència, per exemple, del racisme que reproduïm, de com gestionem el poder i el lideratge, com utilitzar el nostre temps i la nostra vida en l’activisme des de formes no-productivistes i autoexplotadores, com fem el diàleg entre els canvis i el llegat del passat… En resum, com aprenem a construir juntes sabent-nos diferents en alguns aspectes”, resumeix la Laura.

El Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores és el procés de confluència de diferents moviments de l’economia alternativa: economies feministes i amb perspectiva de gènere, sobirania alimentària i agroecologia, procomuns, i economia social i solidària, així com persones i entitats vinculades al món educatiu i les polítiques públiques. El principal objectiu d’aquest procés és generar aliançes i treballar transversalment entre moviments socials i iniciatives que comparteixin la voluntat de posar al centre de l’economia les persones i el medi ambient, acabar amb l’economia basada en l’extracció, el creixement, la competitivitat i el mercat, i que lluitin per caminar cap a societats resilients i col·laboratives.

Durant els tres dies de jornades es va promoure que les persones participants es coneguessin i compartissin què tenien en comú. “No tant per haver-nos de posar d’acord, sinó per descobrir des de les experiències individuals o col·lectives quins reptes es comparteixen, saber si des de diferents llocs s’està afrontat un repte similar. La idea principal de la trobada és fer pinya per abordar-los plegades”, comenta la nostra companya. A aquesta trobada es van inscriure més de 300 persones vingudes d’una quarentena de països.

FSMET

Així doncs, es trobaven a Barcelona un gran nombre d’entitats i persones molt diverses en quant a cultura i trajectòria política, edat, orígens i procedència, racialització, clase, formació, savieses, històries de vida, etc. Des de l’organització de la trobada van decidir crear un equip de facilitació que contribuís a que es donés un procés fluid, democràtic i participatiu. Per aportar el seu granet de sorra, la nostra sòcia Laura Marbiol es va unir a l’equip motor de facilitació, conformat per l’Anna S. de Matriu, la Noe S. de la Cooperativa Etcèteres i l’Oriol J. de Quepo.

L’equip motor tenia com a encàrrec del grup impulsor del FSMET crear una proposta metodològica de les sessions. A partir d’aquí, el grup de facilitació -conformat per l’equip motor i quatre persones més: la Clara G. de Quepo, la Lucia Z. de Raons públiques, l’Eugènia B. de Matriu i l’Amaia M.- van organitzar-se per donar suport als tres dies de trobada. Cal destacar la feina imprescindible de les facilitadores voluntàries: Yaiza B., Núria B., Guillem R., Anna G., Núria R., Nina G. i Laura P, així com també la tasca de les persones enllaç. Per suposat, res del que va passar hauria estat posible sense la feina titánica de l’equip tècnic del FSMET abans i a les jornades. Durant el cap de setmana l’equip de facilitació va estar donant suport als diversos espais per garantir que les sessions estiguessin acompanyades. Gràcies a l’equip del FSMET per pensar en nosaltres com a part d’aquestes jornades!