Èxit de la jornada CardedeuCoeduca

El proppassat dissabte 1 de juny es va celebrar amb molt d’èxit la jornada comunitària del projecte integral Cardedeu Coeduca, que desenvolupem en aquest municipi des de fa diversos anys. Més de 60 persones van venir a celebrar amb nosaltres el final de curs, a compartir experiències i a seguir aprenent plegades. La nostra sòcia Lídia Casanovas ens explica com va anar el dia.

La jornada comunitària es va organitzar conjuntament amb Fil a l’agulla, L’Esberla i Coeducacció, les organitzacions que hem estat aplicant el Cardedeu Coeduca als centres educatius, i amb la complicitat i implicació de l’Ajuntament de Cardedeu. Tot el suport d’aquestes companyes de viatge és imprescindible i molt valuós per haver arribat fins on som ara.

Durant la primera part ens vam reunir tota la gent que ha participat en el projecte: hi havia les escoles bressol, les escoles de primària i també hi va venir representació dels instituts de secundària. Van assistir mestres, famílies i alumnat d’aquests centres educatius, que van poder compartir les seves mirades al voltant del Cardedeu Coeduca.

La majoria han coincidit que aquest projecte integral les ha remogut molt i que hi ha hagut diversos canvis de xip per incorporar la perspectiva de gènere a la seva feina. Alhora, també les ha transformat molt a l’àmbit personal. La gent estava molt agraïda d’haver rebut aquest acompanyament, que ha impactat en infants i en professorat. Va ser l’espai de trobada per visibilitzar la feina feta enguany. Si voleu saber alguna de les experiències, podeu llegir aquest article que vam publicar.

A la segona part, vam posar més el focus en els reptes. El Cardedeu Coeduca a on no ha arribat -perquè no va néixer amb aquesta missió, però ens n’hem adonat pel camí- és tota la perspectiva antiracista i poder obrir altres eixos de discriminació al món educatiu, per generar reflexió i afavorir la presa de consciència. Per començar aquesta nova passa en un camí llarg, a la jornada es va convidar a les companyes de la Red de Migración y Desarrollo que organitzen la Escuela Feminista Decolonial.

Ens va acompanyar la Bombo Ndir que va fer una ponència per explicar com descolonitzar la mirada i com això es podia aplicar a l’àmbit educatiu. Va aportar exemples personals i va ser molt enriquidor. Les persones assistents ho van rebre amb entusiasme, adonant-se que hem de reflexionar molt sobre el privilegi blanc i posar-nos mans a l’obra per teixir aliances compartides, visibilitzar les persones que ja estan treballant en això, els saber d’orígens diversos… Hem de visibilitzar i hem de fer que hi hagi més persones referents d’orígens culturals diversos en les escoles i en els instituts. Les participants es van quedar amb ganes de seguir amb aquesta estratègia i indagar com el Cardedeu Coeduca pot continuar per aquesta línia.

En acabar la jornada, vam sortir fora a gaudir de les actuacions de Les Kol·lontai, amb berenar i espais perquè la canalla pogués jugar. D’aquesta forma tan bonica vam tancar el projecte d’enguany del Cardedeu Coeduca, amb moltes ganes de continuar en el futur i seguir aprofundint en la coeducació i en la perspectiva interseccional al món educatiu.