Curs sobre perspectives trans en la infància i l’adolescència

La Joana Bou, la Lídia Casanovas i la Sara Carro han assistit a un curs sobre perspectives trans en la infància i l’adolescència, organitzat per la Universitat de Vic a la Biblioteca Bonnemaison. El curs abordava un tema amb el qual ens anem trobant en les nostres tasques professionals i vam detectar la necessitat de dotar-nos de més eines. Com comenten les companyes, des de Fil a l’agulla tenim ganes de contribuir a fer un bon acompanyament en casos similars. Ens en fan cinc cèntims!

 

“Finalitzem el dilluns 20 de novembre el curs de perspectives trans en la infància i l’adolescència amb moltes preguntes interessants sobre aquest fenomen del qual en sentim a parlar cada vegada més. Miquel Missé i Cristina Garaizabal ens exposen amb molta claredat tot allò que el fet trans en menors reflecteix de la nostra societat: l’imperi del paradigma mèdic i de l’explicació biològica del gènere; la dificultat de tots els agents socialitzadors dels infants per viure amb naturalitat la seva fluïdesa de les identitats de gènere; la necessitat de gran part de la societat de posar categories, tenir respostes clares, i solucions aparentment senzilles a un problema cultural complex. El problema d’haver  estat socialitzades i viure en el binarisme i l’heteronormativitat d’ençà que som un fetus. 

 

Davant d’un infant que manifesta el gènere de forma no normativa, a la majoria de famílies ens costa esperar, ser prudents i viure en la incertesa, demanem a nens i nenes definició. I d’altra banda, les que voldriem que aquests i tots els infants poguessin créixer sense la pressió del patriarcat i el sexisme demanem a l’entorn educatiu i sanitari canvis en la forma de mirar la diversitat de gènere que potser trigarem anys a poder viure. A nosaltres també ens costa esperar.

 

Potser això és el que més tenim en comú: pressa per veure avenços. 

 

Celebrem l’obertura del servei Trànsit d’atenció a les persones Trans i celebrem petites iniciatives arreu del país per portar la coeducació a l’escola bressol i a l’educació infantil. A banda d’impacient i preocupada, jo surto del curs també esperançada i més compromesa que mai a contribuir des de Fil a l’agulla a les primeres etapes de l’educació dels nostres infants.

 
Si voleu saber més sobre el tema, us recomanem aquest article de Sentit Crític: “El ‘passing’: es normalitza el col·lectiu ‘trans’ a canvi de la invisibilització?”