Curinga Feminista. Facilitació des del Teatre de les Oprimides i els feminismes

Curinga és, entre moltes altres coses, qui facilita un procés de teatre de les oprimides. L’Escola de Teatre de les Oprimides de Barcelona us proposem que participeu en un curs on explorarem eines i reptes de la figura de Kuringa com a facilitadora en el teatre de les oprimides des dels feminismes. La Xixa Teatre, Nus Teatre/Nus Coop i Fil a l’agulla organitzen aquesta formació, que imparteix Mariana Villani, de Magdalenas Puerto Madryn i directora de TeatroPosPunkUnderCul-teatre periodistíc (Argentina). 

Per què un taller sobre curinga feminista? No és potser, el Teatre de les Oprimides (TO) feminista per definició? Això es pregunta constantment Villani, afirmant que “malgrat que des del meu punt de vista sí que ho és o hauria de ser-ho, a través de les múltiples experiències de participació a trobades, festivals i tallers internacionals, puc dir que ens falta molta feina, anàlisi, autocrítica i discussió per a que realment ho sigui”. Per això, el té com a objectiu analitzar la pràctica actual del TO a partir de les vivències de les participants i a través de l’experiència desenvolupada al llarg de la facilitació de més de quinze Laboratorios Ma(g)dalena, amb altres eines artístiques que les Magdalenas Puerto Madryn empren. Es farà un recorregut estètic-polític composat per algunes seccions del programa del laboratori Magdalena, inclosos variants dels exercicis o multiplicacions creatives: jocs teatrals, dinàmiques de grup, improvitzacions, relats d’històries d’opressió, creació d’escenes… També farem l’estudi pràctic de Curinga Feminista: lectura i debat de textos feministes, exercicis de curingatge del grup i activitats visuals.

El curs es farà a la ciutat de Barcelona els dies 9, 10 i 11 de febrer. És una formació intensiva; començarem divendres a les 17 hores fins les 20 hores. Dissabte serà de les 9 a les 14 hores i de les 16 a 19 hores. Finalment, diumenge serà una sessió matinal, de les 9 fins les 14 hores.

El seu preu és de 150 euros, amb un descompte de 25 euros si us inscriviu dues persones i feu el pagament conjunt. O bé també podràs gaudir gaudir d’aquest descompte si fas la inscripció individual abans del 25 de gener. Trobareu més informació a la pàgina de l’esdeveniment a Facebook. Cal fer inscripció prèvia, en aquest enllaç. L’autoria de la fotografia que hem triat per il·lustrar el curs és de Irene Colell.

Mariana Villani: curinga, teatrera i feminista

Villani té experiència de catorze anys com a practicant de TO. Va formar part de Teatraviesas GTO a Barcelona i participà de la creació de la Plataforma Artivista de TO (PATO). Va co-organitzar diversos esdeveniments, com les Trobades Juvenils de TO. Al 2012 va tornar a Argentina i des d’aleshores treballa intensament amb la metodologia del Laboratorio Magdalena, acompanyant la creació del col·leciu Magdalenas Puerto Madryn, amb qui treballa com a directora artística i multiplicadora. Integra activament la Red Ma(g)dalena Internacional. Com a activista del col·lectiu ha fet un important recorregut per la ciutat, presentant obres de teatre-fòrum a diversos espais, oferint tallers a adolescents, cursos per a docents sobre Educació Sexual Integral, laboratoris intensius a comunitats perifèriques… També en altres ciutats de la província i a països com Xile, Suècia i l’estat espanyol, per dir alguns exemples.