Contes per dialogar amb els infants

El dissabte 24 de febrer Creart ens va convidar a participar en la seva jornada “Art, creativitat i conflicte. Camins per educar”, dirigida a mestres de l’educació infantil, primària i secundària. Aquesta sessió, organitzada amb el suport de l’Associació Rosa Sensat, volia reflexionar sobre com fem servir l’art i la creativitat en el món educatiu. La nostra sòcia Joana Bou, que hi va participar, ens explica com va anar aquesta trobada. A Fil a l’agulla creiem que hi ha un element creatiu que té moltes potencialitats: els contes. 

A la jornada, en la taula rodona on vam assistir, es presentava el llibre “Art creativitat i conflicte”. Creart ha fet l’esforç de sintetitzar el seu marc de treball i algunes de les seves pràctiques artístiques en el llibre. Fullejar el llibre convida a la reflexió i al gaudi, i és acompanyat de bones fotografies i fitxes pensades per inspirar les docents. Aquesta ONG vol donar el protagonisme a les organitzacions i persones amb les que treballen per aconseguir un desenvolupament viable i sostenible que respecti les cultures locals; és a dir, que les persones destinatàries dels projectes siguin el motor del canvi. Ofereixen eines educatives que, a través de l’art, fomentin la participació, el respecte i el diàleg. 

A la taula rodona, Creart, Xamfrà Art&coop i Fil a l’agulla vam parlar de les contribucions de l’art a l’escola i a la vida dels infants. L’art que convida a la contemplació, a copiar per transformar en una cosa nova, a viure el plaer estètic i de la creació, i també que contribueix a la provenció de conflictes.

Creart ens va convidar a la segona part a conduir un taller sobre contes com a porta d’entrada al diàleg sobre les emocions i el grup. Preparar-lo ens va requerir tornar-nos a fer la pregunta “per què fem servir els contes i com?”. Darrerament estem fent servir nous contes per poder dialogar amb els infants sobre bullying, sobre posar límits, sobre la possibilitat de no escollir. Però al mateix temps estem redescobrint la potència dels contes amb elements màgics, de diferents tradicions, aquells que no sols parlen d’un conflicte i ens donen models a seguir per resoldre’l, sinó que són en sí mateixos un complex mapa simbòlic del territori de la psicologia humana. Dedicats especialment a aquesta etapa increïble on cada dia que passa ens fem grans: els primers anys de la nostra vida. Els contes, malgrat tenir un format tant ancestral, segueixen tenint el poder d’atrapar-nos com a oients en un viatge interior. Els contes, com a eina artística, ens connecten amb les nostres arrels humanes més antigues. La cultura de transmissió oral.

Us recomano redescobrir La Flor Romanial, un conte “de fades” que prové de les Balears, i que conté els elements centrals dels contes màgics que tant ens fascinen: un heroi que ha d’aprendre a ser-ho, un aliat amb poders sobrenaturals, un conflicte que ha de ser resolt de forma justa i exemplar, i un paisatge que també és protagonista. En aquest cas la natura del conte genera, en persones nascudes a la mediterrània com jo, una emoció especial. No ens endinsem en cap bosc tenebrós ni trobem cabanes de fusta, sinó que hi ha roques, canyissars, arenals i el mar.

També trobareu altres recomanacions de contes al nostre web, dins l’apartat de Recursos. Us convidem a donar-hi una ullada! Ara estem treballant en diversos tallers amb alguns d’aquests llibres, com són Vermell o per què el bullying no és cap bromaCua de SirenaEl monstre petit diu NO!. Contes per treballar sobre el bullying amb la canalla, per aprendre a posar límits i aprendre que no sempre cal escollir una única opció.