Birres Crítiques: Cuidar-se en temps de conflicte

El proppassat dilluns 4 de desembre ens van convidar a participar en les Birres Crítiques, unes trobades que organitza el mitjà de comunicació cooperatiu Sentit Crític. En aquesta trobada, al voltant de les cures en moments complicats o de tensió, hi va assistir la Neus Andreu, sòcia de Fil a l’agulla. La trobada es va fer al Centre Artesà Tradicionarius.

En la conversa amb la periodista Judit Pastor i en Jordi Armadans, membre de FundiPau, els tres van poder xerrar sobre els temps convulsos que vivim i com fer-hi front. Posar el focus en les cures, aprendre a gestionar moments de canvi o conflictes… no és fàcil però sí imprescindible. Des de les violències foranes a la nostra vida fins als problemes més personals o íntims, no sempre tenim les eines i els coneixements necessaris per abordar-les constructivament.

La Neus explica com facilitar és creure profundament en la importància de l’expressió de totes les veus. Fer-ho en moments com l’actual és un repte, quan hi ha nivells de desacord tan alts i amb opinions tan polaritzades, sense perdre de vista a més la història i la memòria que van associades al present. A més, la política no és un afer públic o només de carrer, sinó que està a casa, entre les nostres amistats i a la nostra família. Té uns impactes, mediatitza les nostres relacions més personals. La situació politicosocial també afecta aquests entorns íntims. Cal revertir, però, l’eina del silenci per afrontar aquests conflictes.

Parlar de cures, a més, vol dir parlar de feminismes, de cultura de pau, de formes no violentes de conviure amb la diferència. Cal seguir fent recerca en el camí de poder tenir un posicionament i, alhora, tenir un interès sincer per l’altre: això seria cuidar profundament, tant a una mateixa, com a les altres persones i la situació. A vegades, però, aquest plantejament resulta tot un repte.

Us deixem el vídeo perquè pugueu recuperar la conversa sencera!