“Art, creativitat i conflicte. Camins per educar”

El 24 de febrer participem des de Fil a l’agulla en una jornada organitzada per Creart, amb el suport de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Amb el títol “Art, creativitat i conflicte. Camins per educar”, la sessió està dirigida a mestres de l’educació infantil, primària i secundària. 

Si us voleu apuntar, cal fer inscripció prèvia seguint aquest enllaç. La formació té un preu de 18 euros i es farà a la seu de Rosa Sensat, a l’Avinguda de les Drassanes número 3 (Barcelona). Nosaltres participarem a la taula rodona que es farà a les 10 hores, per explicar com emprem l’art i la creativitat en les tasques que fem al món educatiu. Després, facilitarem un dels quatre tallers simultanis que hi haurà a partir del migdia.

L’educació a través de l’art ens proporciona eines que ajuden a conèixer el món complex i desigual on vivim i que ens permeten navegar-hi de forma crítica i creativa. Els diferents llenguatges artístics ens ofereixen experiències que poden ajudar a trencar estereotips, promoure el diàleg i facilitar una feina potent, alliberadora, i font de diversitat. A continuació trobareu el programa de la formació:

Programa

9:15 Acollida

9:30 – 10:00 Presentació del llibre Art, creativitat i conflicte. Eines per educar. Dimas Fàbregas, Chené Gómez i Marta Mercadé.

10:00 – 11:30 Taula rodona. «Què aporten l’art i la creativitat a l’educació?»
Convidem a dialogar sobre el tema diferents entitats que han posat en pràctica diverses experiències (Fil a l’Agulla, Xamfrà, Art & Coop i Creart)

11:30 – 12:00 Esmorzar

12:00-14:00 Tallers simultanis

  • Fil a l’agullaEls contes, una porta d’entrada al diàleg sobre emocions i conflictes
    Compartirem unes pinzellades de com treballem amb infants i joves en context escolar a través dels contes. Un taller vivencial per reflexionar de manera conjunta.
  • XamfràEstirant el fil de la cançó. Sovint busquem ampliar el repertori, però li traiem prou suc al que ja tenim? Aprofitem bé els nostres recursos? Tot estirant el fil, traçarem un aprenentatge transversal a través de les cançons.
  • Art & CoopArts escèniques per la convivència
    Un recorregut vivencial de la mà de propostes de teatre imatge. Amb i des del grup donarem veu i establirem un diàleg creatiu per tal de reflexionar entorn del que ens mou, acompanyant-nos d’eines del teatre social.
  • Creart. El conflicte, construcció visual i tàctil
    Us proposem explorar un procés creatiu de manipulació de materials diversos, que permet acostar-nos a una anàlisi individual i col·lectiva de la comprensió del conflicte. Utilitzant una metodologia participativa, aquest procés creatiu dona lloc a la representació plàstica i simbòlica dels continguts tractats.