15N, jornada “Parlar sobre bullying és revolucionari!”

El dijous 15 de novembre farem la presentació del projecte  de prevenció de les discriminacions i impuls de la gestió emocional que hem desenvolupat a l’escola Montseny. La jornada serà a la sala d’actes de l’Espai Jove La Fontana, al barri de Gràcia de Barcelona, des de les 17 fins les 20 hores.

15

Al mes de novembre us convidem a assistir a la presentació del projecte que hem fet el darrer curs a l’escola Montseny de Barcelona, centre de primària on portem treballant des de fa quatre cursos. Ha estat una feina que combina la facilitació, l’acompanyament emocional i de conflictes, l’assessorament i la formació per a professorat, famílies i alumnat.

Serà una oportunitat per conèixer la metodologia que fem servir a la cooperativa Fil a l’agulla en el món educatiu i que és una aportació a l’Educació per a la Justícia Global a la ciutat de Barcelona. Explicarem quines eines i metodologies emprem, en particular els Cercles de Paraula. També compartirem els resultats de posar en marxa propostes d’acompanyament emocional i de gestió de conflictes que posen al centre la cura dels grups, les persones i les seves relacions al centre.

La cita serà el 15 de novembre, de les 17 a les 20 hores, a la sala d’actes de l’Espai Jove La Fontana, al barri de Gràcia de Barcelona. A la presentació també hi participarà professorat i familiars de l’escola, per explicar les seves experiències. Fruit de la feina feta dins i fora de les aules d’aquest centre escolar, han sorgit diversos materials que presentarem en aquesta trobada.

En primer lloc, un documental que segueix el camí que professorat i alumnat van emprendre amb l’acompanyament de Fil a l’agulla. La peça audiovisual, realitzada per Inòpia, recull les veus de l’alumnat i les seves mestres. Amb aquests testimonis s’explica quines transformacions s’impulsen en posar en marxa un projecte integral.

La tasca de Fil a l’agulla en aquesta escola s’ha centrat en posar en marxa dins el centre l’eina dels Cercles de Paraula, una rotllana per parlar des del cor -deixar-se veure, ser vista i veure a les altres. Aquest ritual contribueix a crear espais on tothom pugui ser més qui és, enfortir les comunitats i la convivència, i prevenir el bullying.

Arran d’aquesta feina, la nostra sòcia Mireia Parera Puigdomènech ha desenvolupat un projecte final pels seus estudis a la Diplomatura de Psicologia Orientada a Processos (Institut de Treball de Processos de Catalunya). Aquest treball, amb el títol “El bullying i els Cercles de Paraula. Una aproximació des del Treball de Processos”, fa un seguiment de les intervencions de les facilitadores de Fil a l’agulla a l’escola i dels elements claus de l’aplicació de la metodologia dels Cercles de Paraula. El 15 de novembre, Parera en compartirà algunes idees clau i conclusions.

Finalment, la Noemí Canelles presentarà els resultats de l’avaluació del projecte dut a terme el curs 2017-2018. Aquesta jornada està emmarcada en el projecte “Benvinguda diversitat!”, subvencionat en l’àmbit d’Educació per la Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona. Us hi esperem!

Per més informació i si ens voleu contactar: comunicacio@filalagulla.org