1 d’octubre: avui no és un dia qualsevol

Avui no és un dia qualsevol.

Avui fa un any que més de dos milions de persones a Catalunya vam anar als nostres col·legis electorals amb la voluntat de defensar, reclamar i exercir, de forma pacífica, el nostre dret a poder votar. Un dret que volem per tothom, persones migrants sense-papers incloses, que per ara no poden exercir-lo en l’actual estructura estatal.

Avui fa un any, per voler exercir aquest dret, vam patir una brutalitat policial que va tenir greus impactes físics i psicològics per a moltes persones.Quelcom que vam poder comprovar nosaltres mateixes, les persones que formem Fil a l’agulla, fent suport psicosocial i acompanyant algunes escoles a processar com s’havien sentit durant els dies posteriors a l’1 d’octubre.

Avui fa un any que va començar un període de repressió i persecució judicial sostinguda per part de l’estat espanyol que, abusant del seu poder i posant en qüestió la separació de poders, ha portat a activistes, representants polítics i membres de la societat civil a acusacions arbitràries, injustes i desproporcionades que han arribat fins a la presó preventiva i a l’exili.

Avui fa un any que en aquest país s’estan vulnerant de forma sistemàtica els drets humans i les llibertats fonamentals i ens falta ser molt més conscients de l’opressió que s’està produint en l’eix identitari i nacional a l’estat espanyol.

Avui fa un any que hem corroborat, amb profunda tristesa i frustració, que la història no és només passat i que sense memòria i sense processar el trauma col·lectiu, els conflictes no resolts tendeixen a repetir-se.

Processar aquest trauma es pot fer a través de la facilitació, quelcom que hem promogut abans i després de l’1 d’octubre. Pel que vam viure aquella jornada històrica i per tot el que hem après i ha passat des d’aleshores, per tot això i molt més,  a Fil a l’agulla, que tenim sensibilitats diverses al voltant de l’independentisme, avui tanquem. Perquè el que està passant és molt greu i no ho volem deixar passar, ni ho volem normalitzar, ni ho volem oblidar.