Mestres i educadores que faciliten (Gener - Abril 2019)

Curs de creixement personal per a professionals del món educatiu

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Torna la nostra formació per potenciar l’empoderament de mestres i educadores amb un nou format de tardes. Aquest és un curs de treball personal per enfortir les eines de facilitació i l’empoderament de professionals del Món Educatiu.

Seran set sessions, de 2,5 hores cadascuna. Totes les classes es faran en dijous, de les 17 a les 19:30 hores. Les sessions es faran a la ciutat de Barcelona; l’espai encara s’ha de confirmar.

L’idioma del curs és el català, però es facilitarà la comprensió a l’alumnat castellano-parlant i el manual estarà disponible només en castellà.

El preu total de la formació és de 280 euros. Inclou:

 • Matrícula (240 euros)
 • Manual (40 euros)

Per inscriure’us cal omplir el formulari. El termini d’inscripció ja està obert. Les places són limitades i van per ordre d’inscripció! Teniu disponible en aquest enllaç la normativa de matrícula. Si necessiteu més informació, ens podeu escriure a info@filalagulla.org

FORMADORA

Joana Bou Suàrez: és llicenciada en ciències ambientals per la UAB (2001) i va dedicar els primers anys de vida professional a projectes d’ecologia urbana, campanyes de sensibilització ambiental i didàctica de les ciències ambientals. Paral·lelament, es dedica des de 2006 al Teatre dels Oprimits des del grup Teatraviesas. Amb més de 5 anys d’experiència en educació en el lleure amb infants i joves dins el món associatiu i comunitari, i havent participat durant tres anys en els programes de prevenció de la violència de gènere en parelles joves Talla amb els mals rotllos i Paranys de l’amor, funda el 2009 Fil a l’agulla junt amb altres quatre companyes. Des d’aleshores treballa a l’àrea món educatiu amb famílies, adolescents i infants en projectes de coeducació i prevenció de bullying, i és formadora de mestres i educadors socials.

INTRODUCCIÓ

Aquest és un curs pensat per reforçar les capacitats de facilitació, la motivació i la presa de consciència en persones dedicades al món educatiu. Concretament, aporta eines per afrontar els reptes diaris de la tasca com a educadora o mestra i, també, per millorar el treball en equip, permet conèixer-se millor a una mateixa, desenvolupar les capacitats de lideratge i enfortir el camí propi de les professionals en el món de l’educació.

La importància que dóna el programa a l’autenticitat personal en el rol de docent o educadora és una característica diferenciadora d’aquesta proposta formativa, que Fil a l’agulla va importar a Catalunya cinc cursos enrere i que revalidem enguany. L’Institut de lideratge Grundkraft va idear el programa a Suïssa l’any 2008 i, avui dia, està implantat a països ben diversos, com Alemanya, Eslovènia, Grècia o Sud-àfrica.

A diferència de la majoria de formacions adreçades a professionals de l’educació, “Mestres i educadores que faciliten” s’interessa i parteix de l’experiència personal de les persones participants, i les dota de sentit amb eines i estratègies del món de la facilitació i de la psicologia orientada a processos. A través d’exercicis individuals, rol play i moments d’intercanvi amb les altres participants, el curs convida a renovar-se i enfortir-se com a persona i com a professional de l’educació. 

La cinquena edició del programa, en horari de tardes, està pensada tant per educadores i educadors de projectes de suport educatiu i de lleure infantil i juvenil, com per a mestres de primària i professorat de secundària.

ESTRUCTURA

 • 17,5 hores lectives i 12 hores de treball no presencial
 • Dinamització de les set sessions formatives, en què ampliarem la teoria i treballarem els exercicis de forma dinàmica amb tot el grup

La metodologia és molt participativa i pràctica. Cada participant tindrà l’oportunitat de reflexionar sobre el seu propi camí com a professional, la seva pròpia pràctica educativa i sobre les relacions amb l’equip i l’organització a través de la reflexió teòrica i exercicis pràctics i vivencials.

El programa requereix un compromís per fer treball no presencial entre sessió i sessió, que comportarà la lectura de parts del manual i la realització d’exercicis. Aquests exercicis es podran fer en parelles, grups petits o de manera individual.

El curs es complementa amb un manual amb teoria i exercicis pràctics bàsics i d’ampliació per fer a casa. Aquest manual, creat per Lukas Hohler i Joe Goodbread, de l’Institut de lideratge Grundkraft, s’ha posat a prova en diferents sistemes educatius arreu del món i contribueix a l’empoderament de les professionals a través d’exercicis introspectius, discussions de grup, eines concretes per millorar la gestió dels conflictes i la comunicació i exercicis de suport als equips de treball. Aquest manual té un cost de 40 euros i els beneficis van destinats a l’Institut de Lideratge Grundkraft.

CALENDARI
El curs comença a partir del gener del 2019
 • 17/01/2018: Visió personal i direcció bàsica en l’educació
 • 31/01/2018: El meu posicionament com a docent o educador/a
 • 14/02/2018: Camp, rol, persona
 • 28/02/2018: Rang, privilegis i lideratge de l’aula
 • 21/03/2018: Desenvolupant una actitud de benvinguda
 • 04/04/2018: Orientació a recursos, sancions i les estrelles del conflicte
 • 25/04/2018: Mestres empoderades dins dels equips i organitzacions