Prevenció contra la discriminació: racisme i islamofòbia

La Sara Carro ens explica l’experiència que estem vivint a l’Escola Torrent d’en Melis (Guinardó, Barcelona). Us compartim com avança el projecte de prevenció de la discriminació que hi portem a terme.

“Aquest curs a l’escola Torrent d’en Melis, del barri barceloní del Guinardó, estem fent un projecte sobre prevenció de la discriminació, posant el focus en la prevenció del racisme i de la islamofòbia. Es tracta d’una formació a un claustre que ja ve amb les piles posades.

Fem tallers a les aules i sessions amb les famílies de l’alumnat d’aquesta escola. La foto és de la primera sessió amb les familiars. En aquesta trobada ens hem preguntat, des de diverses maneres i punts de vista, com són i com es donen les relacions dins del col·legi.

Les pròximes dues sessions seran compartides amb el professorat. Es tractarà de debats facilitats per a guanyar consciència sobre les dinàmiques de discriminació. Sobre què et fa sentir part del grup. Sobre què et fa sentir fora. El següent pas, a partir d’aquestes reflexions, crear estratègies i estructures conjuntes per a avançar envers la igualtat d’oportunitats.”

Si bé el racisme o la islamofòbia no és un fet recent -ha estat una xacra social present a Occident de fa segles-, aquests evolucionen i muten segons els temps que corrin. Aquest curs escolar ve marcat pels fets esdevinguts el proppassat agost a Barcelona, per exemple, i l’amenaça de l’odi a la diferència és molt viva. El repte dels claustres de professorat és aconseguir una convivència respectuosa i un aprenentatge mutu des de les diferències que cada persona té. Alhora, no tothom qui treballa com a mestre o mestra ja ve de sèrie amb les eines necessàries per aprendre a abordar aquestes qüestions! Des de Fil a l’agulla ens mou ajudar a revolucionar el món educatiu i a generar canvis en la manera d’ensenyar, per tal de fer créixer tant a la canalla com a les persones adultes que treballem en aquests àmbits.