Quarta edició Educadores i mestres empoderades

L'educació ens necessita empoderades!

Introducció

Un any més, torna la nostra formació Educadores i Mestres Empoderades. Un curs per enfortir les capacitats de mestres, professorat, educadors i educadores. Mestres i educadores empoderades és un programa pensat per reforçar les capacitats, la motivació i la presa de consciència en persones dedicades al món educatiu. Concretament, aporta eines per afrontar els reptes diaris de la tasca com a educadora o mestra i, també, per millorar el treball en equip, permet conèixer-se millor a una mateixa, desenvolupar les capacitats de lideratge i enfortir el propi camí de les professionals en el món de l’educació.

Totes les classes es faran divendres al matí, de 9:30h a 13:30h.

L’idioma del curs és el català, però es facilitarà la comprensió a l’alumnat castellano parlant. El manual es pot adquirir en català i castellà.

Les sessions es faran al Casal de Barri Folch i Torres, a la ciutat de Barcelona. 

El preu total de la formació és de 380 euros . Inclou:

 • Matrícula (340 euros)
 • Manual (40 euros)

Per inscriure’t cal omplir el formulari 

El termini d’inscripció ja està obert. Les places són limitades i van per ordre d’inscripció!

Si necessites més informació, ens pots escriure a info@filalagulla.org

Formadora

Joana Bou Suàrez: és llicenciada en ciències ambientals per la UAB (2001) i va dedicar els primers anys de vida professional a projectes d’ecologia urbana, campanyes de sensibilització ambiental i didàctica de les ciències ambientals. Paral·lelament, es dedica des de 2006 al Teatre dels Oprimits des del grup Teatraviesas. Amb més de 5 anys d’experiència en educació en el lleure amb infants i joves dins el món associatiu i comunitari, i havent participat durant tres anys en els programes de prevenció de la violència de gènere en parelles joves Talla amb els mals rotllos i Paranys de l’amor. A Fil a l’agulla, és coordinadora de l’àrea d’educació i, des de 2012, ha seguit treballant amb adolescents i infants en projectes coeducadors.

En els últims anys, la globalització i les migracions han comportat també canvis socials dràstics. A l’aula i al carrer, conviuen i coexisteixen una immensa diversitat de cultures i modes de vida. Els reptes que es deriven d’això són enormes i ens involucren a tots i totes. Vivim en un món nou i, per molt que des d’un punt de vista tecnològic ens considerem societats avançades, en termes de convivència i treball en equip som encara, en múltiples aspectes, com infants.

Sens dubte, en aquest nou món els i les mestres tenen un paper fonamental. Com a educadors, el professorat és responsable de la formació de les noves generacions, això vol dir, de la seva preparació per a la vida i per al món del treball. Per a dur a terme aquesta tasca, els i les docents tenen a la seva disposició una sèrie d’eines i mètodes d’ensenyament, així com les seves pròpies capacitats didàctiques i pedagògiques. Així mateix, són també els encarregats de desenvolupar models funcionals per a la convivència. Tenen l’obligació de liderar la classe i crear, sobretot, una atmosfera de convivència i aprenentatge a l’escola i a l’aula que sigui la que permeti que nens i nenes assoleixin els objectius i continguts que pretén l’ensenyament. Tots hem d’aprendre a orientar-nos de nou en un món globalitzat i a respondre adequadament a la diversitat de cultures i modes de vida.

La importància que dóna el programa a l’autenticitat personal en el rol de docent o educadora és una característica diferenciadora d’aquesta proposta formativa, que Fil a l’agulla va importar a Catalunya tres cursos enrere i que revalidem amb una quarta edició. L’Institut de lideratge Grundkraft va idear el programa a Suïssa l’any 2008 i, avui dia, està implantat a països ben diversos, com Alemanya, Eslovènia, Grècia o Sud-àfrica.

A diferència de la majoria de formacions adreçades a professionals de l’educació, Mestres i educadores empoderades s’interessa i parteix de l’experiència personal de les i els participants. És aquest valor i centralitat de les vivències personals el que ha despertat l’interès de moltes professionals pel programa.

La quarta edició del programa, en horari de matins, està especialment pensada per educadores i educadors de projectes de suport educatiu i de lleure infantil i juvenil, de centres oberts, d’espais de
trobada o de dinamització de carrer, sense resultar menys útil a mestres de primària i professorat de secundària que tinguin la motivació d’adquirir noves eines i desenvolupar-se amb més consciència en el repte diari d’educar.

ESTRUCTURA DE LA FORMACIÓ

 • 32 hores lectives i 12 hores de treball no presencial
 • Dinamització de les set sessions formatives, en què ampliarem la teoria i treballarem els exercicis de forma dinàmica amb tot el grup
 • Una sessió d’integració final

La metodologia és molt participativa i pràctica. Cada participant tindrà l’oportunitat de reflexionar sobre el seu propi camí com a mestre, la seva pròpia pràctica educativa i sobre les relacions amb l’equip i l’organització a través de la reflexió teòrica i exercicis pràctics i vivencials.

El programa requereix un compromís per fer treball no presencial entre sessió i sessió, que comportarà la lectura de parts del manual i la realització d’exercicis. Aquests exercicis es podran fer en parelles, grups petits o de manera individual.

El curs es complementa amb un manual amb teoria i exercicis pràctics bàsics i d’ampliació per fer a casa.
El manual, creat per Lukas Hohler i Joe Goodbread, de l’Institut de lideratge Grundkraft, s’ha posat a prova en diferents sistemes educatius arreu del món i contribueix a l’empoderament de les professionals a través d’exercicis introspectius, discussions de grup, eines concretes per millorar la gestió dels conflictes i la comunicació i exercicis de suport als equips de treball. Aquest manual té un cost de 40 euros i els beneficis van destinats a l’Institut de Lideratge Grundkraft.

Dates del curs, a iniciar a partir de gener del 2018

 • 26 de gener
 • 16 de febrer
 • 2 de març
 • 16 de març
 • 6 d’abril
 • 27 d’abril
 • 11 de maig
 • 25 de maig (sessió d’integració)